Goda råd när du väljer barnkläder

Är du förälder? Då har du säkerligen insett att du lägger väldigt mycket pengar på kläder. Konsumtionen av barnkläder i Sverige är otrolig stor, men det finns några saker som kan vara bra att tänka på innan man gör sina val. På Konsumentverkets hemsida kan du bland annat hitta råd och vägledning i samband med köp av barnkläder.

Snörning, snoddar och dragband

Snoddar och dragband är något som inte går hand i hand med barnkläder, om vi inte talar om kläder för mycket större barn. Dragband, och speciellt de längre alternativen, kan skapa problem och till och med leda till olyckor, t.ex. om de fastar. Det är inte helt ovanligt att ett dragband eller en snodd kan haka sig fast i en gren, rutschkana eller liknande och göra så att en olycka inträffar. För att vara på den säkra sidan bör du alltså avstå från barnkläder med sådana funktionen. Satsa på dragbandsfritt!

Kapuschong eller huva på tröjor/jackor

Visst kan det vara gulligt eller tufft att sätta på sitt barn en snygg huvtröja och visst är det praktiskt med en kapuschong som skyddar när regnet plötsligt smyger sig på. Här är det dock viktigt att du väljer kläder som har säkerhetsanordningar om de ska vara försedda med huvor. Om huvan är fastsydd i plagget så kan barnet, om olyckan skulle vara framme, bli strypt i sina egna kläder. Välj enbart kläder där huvan är avtagbar och där det finns tryckknappar som lätt lossnar. Dragkedjor är detsamma som en fastsydd huva och därför bör du även undvika detta.

Dekaler och dekorationer på kläderna

Nuförtiden är det inte helt ovanligt att kläder för barn ska vara lika moderiktiga och trendiga som för vuxna. Detta gäller även kläder för de allra minsta. Det sys på dekaler och dekorationer av olika slag för att utsmycka plaggen, men för små barn är detta något du bör undvika. Eftersom barn är väldigt nyfikna av sig så vill de gärna titta närmare på föremål och det är lätt att en dekal lossnar, och snabbt åker in i munnen på barnet. Förhoppningsvis inser barnet snabbt att dekalen inte var så god, men vill det sig illa så kan barnet svälja dekorationen, något som i sin tur kan leda till kvävning.