Kläder för vandraren

Om du är en person som har en aktiv livsstil och tycker om att röra på dig både ute i naturen och i stan så har du säkert märkt behovet av att ha praktiska och bra kläder. Det finns många vackra vandringsleder i Sverige, nationalparker och fina ställen att besöka i och runt om storstäderna. För att kunna njuta av tiden utomhus även vintertid är det bra att vara väl förberedd och ha varma kläder på sig.

Med ytterplagg från parajumpers är du redo för äventyr. Parajumpers är ett varumärke från Italien som skapar ytterplagg baserat på de kläder som räddningspatrullen i Alaska bär. Denna grupp som kallas “Parajumpers” är ute i hårt väder och räddar liv under extrema förhållanden. Här hittar du flera detaljer som är hämtade direkt från patrullens kläder, till exempel karbinhaken som är en tydlig detalj på jackorna.

Fjällvandra på sommaren

Att vandra är hälsosamt, klimatsmart och mentalt avslappnande. Det är också ett bra sätt att lära känna Sverige. Vårt land har många spännande och vackra vandringsleder, de kan till och med finnas närmre än du tror. Fjällvandring förknippar många med Kungsleden som är en klassiker och bra för den som är ny på att vandra. Leden är 42 mil lång och sträcker sig från Abisko norrut till Hemavan som ligger i söder. Ledens etapper går genom färgsprakande dalar, förbi snötäckta berg och går genom Stora sjöfallets otroligt vackra landskap.

För att vandra tryggt är det viktigt att ha väl på fötterna. Att få såriga och ömmande fötter under vandringen kan helt förstöra den vackra naturupplevelsen. Det är också bra att undvika bomull som är kylande när det är kallt, och det är också svårt att få det torrt. Det är ur den aspekten alltid bättre att använda syntet eller ull under vandringen.

På 1970- och 1980-talet var det vanligt att folk använde vandrarstövlar. Idag är det kängorna som är populära, då de sitter bättre på fötterna och är bekvämare och mer funktionella i branta terränger. Vandrarstövlarna har dock utvecklats mycket och blivit vridstyva, och för den som ser till priset är stövlarna endast en tredjedel så kostsamma som kängor. Att använda vandrarstövlar kan vara en bra början för den som vill vandra utan att lägga ner tusenlappar. Komplettera gärna med ett par sandaler eller joggingskor samt ett par bra understrumpor.

Vandra utan packning

Om du vill uppleva en njutningsfull dagsetapp utan att behöva bära på en tung ryggsäck kan du börja “njutvandra”, ett nytt sätt att få naturupplevelser. All packning skickas i förväg till målet, och du behöver endast en lätt ryggsäck under vandringen. Sedan sover du gott på en bed and breakfast och äter en härlig middag vid dagens slut. Amelia Adamo som är en “njutvandrare” förespråkar att gå tillsammans med vänner. På detta sätt går det att få både en härlig naturupplevelse och socialt umgänge samtidigt. Ett favoritlandskap som Amelia Adamo rekommenderar är Dalsland, ett blandat landskap som har många leder och passerar flera vackra sjöar.